top of page

Mindfulness voor het hele gezinMindfulness voor het hele gezin

Verdiep je in Mindfulness: Een pad naar innerlijke rust

Negatieve gevoelens en gedachten zijn als onwelkome gasten die we liever buiten de deur houden. Maar door ze te onderdrukken of te vermijden, geven we ze eigenlijk meer macht over ons. Mindfulness biedt een alternatieve benadering: een manier om deze gevoelens en gedachten te omarmen en er op een gezondere manier mee om te gaan.


Wat is Mindfulness precies?

Mindfulness is veel meer dan alleen een trendy term; het is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die ons helpt om beter om te gaan met de uitdagingen van het moderne leven. Het draait allemaal om volledige bewuste aandacht voor het hier en nu, zonder te oordelen over wat we denken of voelen. Door je bewust te worden van je ervaringen in het moment, ontdek je een diepere en waardevollere manier van leven.


Hoe werkt Mindfulness?

In mindfulness-oefeningen ligt de focus op het trainen van je aandacht, vaak gericht op de ademhaling of specifieke delen van het lichaam. Deze oefeningen helpen je om bewust te zijn van het huidige moment, zonder daar een oordeel aan te koppelen. In therapie wordt mindfulness vaak gecombineerd met cognitieve technieken, bekend als Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT). Deze aanpak leert je een andere houding aan te nemen tegenover je problemen, waardoor er ruimte ontstaat voor acceptatie en verandering. Dit maakt mindfulness ook een integraal onderdeel van Acceptance and Commitment Therapy (ACT).


Effecten van Mindfulness

Talloze studies tonen de effectiviteit van mindfulness aan in het verminderen van stresssymptomen, slaapproblemen, depressie, angst en zelfs chronische pijn. Maar het gaat verder dan dat. Mindfulness verbetert ook je vermogen om stressvolle situaties aan te pakken en verhoogt je concentratie. Het leert je om meer accepterend te zijn ten opzichte van je eigen gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties.

Kortom, mindfulness biedt een pad naar innerlijke rust en veerkracht, en helpt je om op een meer vredige en bewuste manier door het leven te gaan.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen