top of page

Het strijdperk van burn-outHet strijdperk van burn-out

Burn-out, een term die meer dan alleen fysieke uitputting omvat. Het is een ware uitdrukking van emotionele en mentale overbelasting. Dit uit zich vaak na een langdurige periode van stress waarbij je continu over je grenzen gaat. Hoewel korte periodes van stress normaal en zelfs nuttig kunnen zijn, wordt het een probleem wanneer deze stress aanhoudt en niet vanzelf verdwijnt.


De oorsprong van Burn-out

Een burn-out ontstaat meestal als gevolg van een samenspel van stressfactoren. Werkgerelateerde druk kan een grote rol spelen, waarbij de constante eisen een te grote aanpassing van je vragen. Maar ook problemen in je persoonlijke leven of ingrijpende gebeurtenissen kunnen bijdragen aan de opbouw van stress. Deze opeenstapeling van stressfactoren kan resulteren in een gevoel van verlies van controle.


Kenmerken onder de loep

De symptomen van een burn-out zijn divers maar omvatten vaak drie kernkenmerken. Ten eerste ervaar je een constante spanning die zich uit in vermoeidheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en aanhoudend piekeren. Ten tweede voel je je machteloos en verlies je grip op de situatie. Ten derde hinderen deze symptomen je dagelijkse activiteiten, waarbij zelfs de simpelste taken veel energie vergen. Deze kenmerken moeten zich over een periode van minstens zes maanden manifesteren.


De Fasen van Burn-out

Een burn-out kent verschillende fases. In het beginstadium voel je je vaak oververmoeid. Na verloop van tijd kunnen er ook lichamelijke klachten optreden zoals hartkloppingen, spierpijn, slaapproblemen en veranderingen in eetlust. Zelfs simpele dagelijkse taken kunnen dan als loodzwaar ervaren worden. Emotionele schommelingen zijn ook veelvoorkomend, waarbij je bijvoorbeeld sneller emotioneel wordt of een korter lontje hebt.


Wat nu?

Om sneller te herstellen van een burn-out, of om een volgende fase te voorkomen, kan het inschakelen van een psycholoog of psychotherapeut een goede stap zijn. De behandeling richt zich op twee aspecten. Enerzijds wordt er gekeken naar het omgaan met stress, waarbij een effectieve copingstrategie al veel klachten kan verminderen. Anderzijds wordt er gekeken naar de onderliggende problemen en hoe deze opgelost kunnen worden. Psychotherapie en mindfulness zijn hierbij veelgebruikte en effectieve behandelingen.


Wij staan zij aan zij

Bij Sentum zijn we gespecialiseerd in zowel psychotherapie als arbeidspsychologie. We bieden een gestructureerde aanpak waarin ruimte is voor acceptatie en rust, maar waar ook vooruitzichten en tools worden geboden om je sneller te laten herstellen van een burn-out.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page