top of page

Ontdek wat trauma echt betekent en hoe je het overwint



Ontdek wat trauma echt betekent en hoe je het overwint

Je hebt waarschijnlijk ooit al één of meerdere schokkende gebeurtenissen meegemaakt waarbij je heftige emoties zoals angst, verdriet, hulpeloosheid of andere intense emoties hebt ervaren.


Deze reactie is normaal en is een signaal van je lichaam om gevaar aan te geven. In de meeste gevallen verdwijnen deze emoties vanzelf.

Soms kan het toch gebeuren dat je die gebeurtenis niet goed hebt verwerkt waardoor je er nog last van ondervindt. Wanneer die gebeurtenis zich blijft opdringen en je hebt er last van door nachtmerries, angsten, flashbacks, … dan spreken we van een trauma.


Een trauma kan ontstaan door een eenmalige schokkende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een ongeval, een brand, een aanranding, enzovoort. Maar kan ook opkomen door meerdere nare gebeurtenissen die een lange tijd duren, zoals herhaaldelijk misbruik. Dat laatste is een meervoudig trauma.


De klachten kunnen kort na het trauma ontstaan, maar er kan ook een lange tijd voorbij gaan voordat je klachten begint te merken. Men spreekt dan van een Posttraumatische stressstoornis (PTSS). Welke klachten je ervaart, verschilt van persoon tot persoon. Het kan zijn dat je veel terug denkt aan de gebeurtenis, veel stress, een verhoogde hartslag, verdriet, nachtmerries, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, … hebt.  Deze klachten kunnen ook leiden naar een depressie en/of een laag zelfbeeld.


Hoe gaan we met dat trauma om?


Veel mensen vinden het lastig om de gevoelens, die vaak door een bepaalde trigger of schema worden geactiveerd, te plaatsen binnen de juiste context. Vaak zit die verborgen onder meerdere lagen van bescherming waardoor je zonder professionele hulp vaak geen idee hebt van wat er precies aan de hand is. Dit kan jezelf en je omgeving veel schade aanbrengen.  Gelukkig is een trauma goed te behandelen. Het vermijden van de gevoelens/situatie of deze willen onderdrukken, helpt helaas niet. Het kan zijn dat deze later sterker naar boven komen. Een psycholoog kan je helpen bij je verwerkingsproces. Hierdoor zullen de klachten die je ondervindt verminderen.


In het begin kan de stap heel groot lijken, zeker omdat je soms terug naar je verleden zal gaan kijken en de gedachte alleen al kan als zeer pijnlijk worden ervaren. Toch is het belangrijk om meer zelfkennis te krijgen en te zien waar je precies vastloopt. Van zodra het allemaal wat meer helder wordt zal je blij zijn dat je ooit de eerste stap hebt gezet.  #onedayordayone

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page