top of page

Menopauze: Wat elke vrouw wil weten


De menopauze wordt vaak gezien als een lastige, ongemakkelijke fase die je gewoon moet "doorstaan". Maar bij Sentum kijken we daar anders naar. Wij zien de menopauze als een kans om opnieuw verbinding te maken met jezelf – om te luisteren naar wat je lichaam en geest je proberen te vertellen.


Dankzij bekende gezichten op radio en televisie wordt er gelukkig steeds meer openlijk gesproken over de menopauze. Dit heeft al een belangrijke stap gezet in het doorbreken van het taboe. Maar ondanks deze mooie evolutie blijft het voor veel vrouwen moeilijk om de weg te vinden naar de juiste ondersteuning. Waar kun je terecht voor hulp die écht werkt, afgestemd op jouw unieke behoeften?



Wat vertelt jouw lichaam en geest je tijdens de menopauze?

De menopauze is meer dan opvliegers of slapeloze nachten. Het is een moment waarop je lichaam en geest met je communiceren:

  • Vermoeidheid kan een teken zijn dat je meer rust of balans nodig hebt.

  • Een terugkerende brain fog wijst misschien op de nood aan mentale ruimte.

  • Emotionele schommelingen kunnen vragen om een diepere connectie met jezelf.



Een levensfase vol veranderingen die aandacht en begrip verdient

Terwijl je lichaam grote hormonale veranderingen ondergaat, kan deze levensfase ook je energie, humeur, en zelfs je zelfbeeld beïnvloeden. Veel vrouwen voelen zich hierin alleen of ongehoord, terwijl de menopauze een universele ervaring is die erkenning en begrip vraagt.


Herken je deze symptomen?


  1. Opvliegers en nachtelijk zweten

Je zit in een vergadering en ineens voelt het alsof je in een sauna bent beland. Je probeert onopvallend je lichaam tot rust te brengen of je ademhaling aan te passen, maar de druppels zweet op je voorhoofd verraden je al. ’s Nachts is het niet beter: je begint de nacht onder een dekbed, dan een dun laken, maar eindigt toch in een klamme pyjama, starend naar het plafond. "Hoe lang gaat dit nog duren?”


Deze onverwachte warmteaanvallen kunnen je volledig uit balans brengen, zowel overdag als ’s nachts. Ze kunnen je onzeker maken en in sommige gevallen zelfs leiden tot sociaal isolement. Nachtelijk zweten verstoort daarnaast je slaap, wat als domino-effect je energie en concentratie overdag flink kan beïnvloeden.


  1. Stemmingswisselingen en emotionele schommelingen

Je begint je dag vrolijk met een kop koffie, maar tegen lunchtijd sta je ineens te huilen bij een video van een hond die een baby knuffelt. Vijf minuten later wil je iemand een boze mail sturen omdat ze "Bedankt!" met een uitroepteken hebben geschreven. "Hoezo, bedankt!?"


Heb je het gevoel dat je emoties alle kanten op vliegen? Onverklaarbare huilbuien, plotselinge prikkelbaarheid of gevoelens van somberheid zijn veelvoorkomend. Het zegt niets over je persoonlijkheid of temperament en het  is ook  geen zwakte; hormonale schommelingen spelen hierin een grote rol.


  1. Brainfrog ( mentale mist) en geheugenproblemen

Je loopt naar de keuken, opent de koelkast en… "Waarom ben ik hier eigenlijk?" Later zit je in een gesprek, en midden in je zin vraag je je af: "Hoe heet die persoon  ook alweer? Je staat in de supermarkt en hebt maar drie dingen nodig: melk, brood en koffie. Simpel, toch? Maar zodra je door de winkel loopt kun jij je nog maar twee dingen herinneren. Wanneer je bij de kassa staat, kijk je naar je mandje en zie je een zak chips, melk, koffie en een tijdschrift. Thuis ontdek je dat je het brood bent vergeten, en je denkt alleen maar: "Hoe is dit nou weer gebeurd?"


Brainfog kan je soms het gevoel geven alsof je hersenen stiekem op vakantie zijn gegaan zonder jou. Het kan kleine dagelijkse dingen zoals boodschappen doen veranderen in een uitdaging, en het laat je soms twijfelen aan jezelf: "Ben ik nu vergeetachtig, of zijn dit gewoon mijn hormonen die een grap met me uithalen?"


  1. Fysieke veranderingen

Je oude jeans past ineens niet meer. "Dit kan niet, ik eet toch gezond en zo weinig mogelijk?" Of je springt vol goede moed uit bed, alleen om te merken dat je knieën protesteren alsof je gisteren een marathon hebt gelopen. En nu de winter stevig voor de deur staat, voelt elke spier nét wat stijver aan dan normaal.


Misschien merk je dat je lichaam anders reageert: gewichtstoename, stijve gewrichten of een algeheel gevoel van ongemak. Dit zijn normale reacties van je lichaam op een lagere oestrogeenspiegel. Doordat de eierstokken minder oestrogenen (vrouwelijke hormonen) produceren tijdens de menopauze, versnelt ook het proces van botontkalking of osteoporose. 


  1. Seksuele uitdagingen

Je partner probeert subtiel een romantisch moment in te leiden, maar jij denkt alleen: "Alsjeblieft niet, mijn lichaam voelt zo ongemakkelijk." Of je hebt zin, maar je lichaam werkt niet helemaal mee. Dit kan zorgen voor frustratie of onzekerheid, maar gelukkig zijn er oplossingen die kunnen helpen.


Intimiteit kan veranderen door vaginale droogheid, pijn bij het vrijen of een verminderd libido. Dit zijn onderwerpen die vaak lastig bespreekbaar zijn, maar het is belangrijk om te weten dat er oplossingen en hulp beschikbaar zijn. Bovendien ben je absoluut niet alleen – veel vrouwen ervaren deze uitdagingen tijdens de menopauze.


Tot slot ervaren veel vrouwen ook andere veranderingen, zoals haaruitval of dunner wordend haar, wat je zelfvertrouwen kan beïnvloeden. Urinaire klachten, zoals een gevoel van een zwakkere blaas of vaker last van urineweginfecties, komen eveneens vaker voor in deze levensfase. Je lichaam vraagt in deze periode om een nieuwe aanpak, afgestemd op deze veranderingen en specifiek gericht op jouw unieke behoeften.



Menopauze: het moment waarop je thermostaat, geheugen en humeur besluiten een eigen leven te leiden


Je bent niet alleen

Deze symptomen kunnen overweldigend zijn, maar het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Naar schatting 80% van de vrouwen ervaart menopauzeklachten in meer of mindere mate. Toch voelen veel vrouwen zich onbegrepen of zelfs genegeerd in deze fase van hun leven.

De menopauze is niet alleen een fysieke verandering – het is ook een periode van transitie, waarin je lichaam en geest om aandacht vragen. Het erkennen van deze signalen is de eerste stap naar balans en kracht. Dit kan je doen met behulp van een psycholoog of therapeut die kennis heeft van deze klachten en de impact ervan op lichaam en geest. 


Wat helpt?

Hoewel iedere vrouw uniek is, zijn er een aantal evidence-based benaderingen die bewezen hebben te helpen bij menopauzeklachten:

  • Voeding en beweging: Regelmatige beweging, voldoende hydratatie en een dieet rijk aan omega-3 vetzuren en fyto-oestrogenen kunnen helpen je energie en stemming te stabiliseren.

  • Stressmanagement: Yoga, mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen zowel je lichaam als geest tot rust brengen.

  • Ondersteuning: Praat met vrouwen die jouw verhaal herkennen of willen luisteren. Zoek begeleiding binnen de professionele hulpverlening, of lees over je klachten om te begrijpen dat ze normaal zijn ( pas op met dokter Google) 



 Samen maken we van de menopauze een periode van inzicht, groei en kracht.

Help ons om jou beter te helpen

Om onze zorg nog beter af te stemmen, hebben we jouw hulp nodig.

  • Vul de korte enquête in: Het kost slechts een paar minuten en helpt ons menopauzezorg te verbeteren. De enquête vind je via deze link

  • Laat je interviewen: "Wil je jouw verhaal delen en andere vrouwen inspireren in hun menopauzereis? Stel je kandidaat voor een interview via info@sentum.be! Stuur ons je naam, contactgegevens en een korte beschrijving van jezelf en waarom je graag wilt deelnemen."


Alvast bedankt en hopelijk ontmoeten we elkaar binnenkort!



 
 
 

Comments


bottom of page