top of page

Beheersen angsten ook een deel van jouw leven?


Beheersen angsten ook een deel van jouw leven?

Dieper duiken in angst: begrijp, overwin, en gedij

Angst is een natuurlijke, levensbeschermende reactie die ons waarschuwt voor gevaar en ons lichaam voorbereidt op actie. Maar wanneer deze angsten langdurig aanhouden, kunnen ze ons leven verstoren en tot problemen leiden.


Wat is angst precies? 

Iedereen wordt weleens geconfronteerd met angsten. In feite is angst een onmisbare levensbeschermende reactie. Het geeft een signaal van gevaar zodat het lichaam zich kan voorbereiden op een vlucht, vecht of vries reactie. Het is pas wanneer deze angsten langdurig aanwezig zijn dat ze voor problemen zorgen.


De diepere oorzaken 

De oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn. Angst kan voortkomen uit erfelijke aanleg, traumatische gebeurtenissen uit het verleden, of aangeleerde reacties die ons gedrag beïnvloeden. Deze mix van biologische en psychologische factoren kan leiden tot verschillende soorten angststoornissen.

Sommige mensen hebben ook een erfelijke kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van een angststoornis. Maar ook bepaalde gebeurtenissen uit het verleden kunnen deze angsten opwekken. Daarnaast kan het een aangeleerde reactie van vroeger zijn die nu bepaald hoe je met de angstgevoelens omgaat.


Soorten angst 

Er zijn veel soorten angststoornissen. Wanneer je overal angst ervaart spreekt men meestal van een gegeneraliseerde angststoornis. Je ervaart dan constant angst en stress en bent bezorgt. Er bestaat ook een sociale fobie. Hierbij is de persoon angstig voor de reactie of kritiek van anderen en komt vooral voor in sociale situaties. Een specifieke fobie komt ook voor. Dan is de persoon angstig voor een bepaalde situatie of iets specifiek. Voorbeelden hiervan zijn spinnen, hoogtevrees, kleine gesloten ruimtes, … . Naast deze angststoornissen bestaan er nog vele vormen.


Verken de diverse werelden van angst

Van gegeneraliseerde angststoornissen tot specifieke fobieën, angst kan vele vormen aannemen en uiteenlopende situaties beïnvloeden. Of het nu gaat om constante zorgen, sociale angsten of specifieke triggers, angststoornissen kunnen een aanzienlijke impact hebben op ons dagelijks leven.


Angststoornissen behoren tot de meest voorkomende psychische stoornissen. Algemeen komt het bij 6% van bevolking (boven 15 jaar) voor. De stoornis ontstaat meestal tussen de 15 en 30 jaar. De klachten die tevoorschijn komen zijn: rusteloosheid, hartkloppingen, zweten, misselijkheid, hoofdpijn, spierspanning, … . Sommige mensen hebben ook paniekaanvallen. Hierdoor zullen ze situaties vaak vermijden en zich sociaal isoleren.


Statistieken en realiteit: begrijp de omvang van angst

Angststoornissen treffen wereldwijd miljoenen mensen, met symptomen variërend van rusteloosheid tot paniekaanvallen. Deze stoornissen komen vaak voor, maar worden soms niet erkend of behandeld, wat kan leiden tot sociaal isolement en verminderde levenskwaliteit.


Onze weg naar heling: Het pad van hoop en herstel

Bij Sentum bieden we doelgerichte therapieën aan om angstklachten effectief aan te pakken. Cognitieve gedragstherapie en exposuretherapie zijn slechts enkele van de benaderingen die we gebruiken om onze cliënten te helpen hun angsten te begrijpen, te overwinnen en te gedijen in een leven vrij van belemmerende angsten. Met deskundige begeleiding en ondersteuning kunnen we samen de weg vinden naar innerlijke rust en emotioneel welzijn.




10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page