top of page

Een noodzakelijk hulpmiddel in de moderne maatschappij

BURN OUT SYMPTOMEN & BEHANDELING

In de snel evoluerende wereld van vandaag wordt burn out steeds meer erkend als een ernstig gezondheidsprobleem dat zowel individuen als organisaties treft. Burn-out coaching is een essentieel instrument geworden om individuen te ondersteunen bij het herstel van deze slopende toestand en om hen te helpen een gezonde balans te vinden tussen werk en leven.


De ernst van burn out symptomen

Burn-out is meer dan vermoeidheid. Het is een sluipende uitputting die uw lichaam en geest genadeloos aantast, met ernstige gevolgen voor uw werk, relaties en gezondheid. Onbehandeld kan burn-out leiden tot depressie, angststoornissen en zelfs hart- en vaatziekten. Zoek tijdig professionele hulp om de symptomen te herkennen, overwinnen en je leven weer in balans te brengen.Het maatschappelijke belang

Burn out is een groeiend probleem in de moderne maatschappij. Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt burn-out in toenemende mate erkend als een beroepsgerelateerd syndroom, met als gevolg dat steeds meer mensen zich tot behandeling en coaching wenden voor hulp. In België alleen al heeft bijna één op de tien werknemers last van burn out symptomen, wat aangeeft dat de behoefte aan effectieve behandeling groter is dan ooit tevoren.

Gekende oorzaken en biomarkers

Er zijn verschillende bekende oorzaken van burn-out. In eerste instantie worden vaak de werkgerelateerde burn out symptomen voorop geschoven waaronder een hoge werkdruk, gebrek aan steun op het werk, gebrek aan autonomie en slechte werk-privébalans. Daarnaast mogen we ook niet ontkennen dat copingmechanismen of beter gezegd de interpretie die wordt gegeven aan bepaalde situaties doorslaggevend is in de manier waarop je ernaar kijkt, je emoties op afstemt en naar handelt. Ben je in staat om elke situatie in het moment te beleven, zal je minder impact ervaren van een zware balast op je schouders, of energie van anderen. Is het lastig om gebeurtenissen vanop afstand te bekijken, alsook vanuit een tijdsdimensie, kan dit mee leiden tot het uitblussen van jouw vuur, jouw levensenergie.  


Dit kan leiden tot een verstoring van de stressrespons en een overmatige productie van stresshormonen zoals cortisol. Biomarkers zoals verhoogde niveaus van cortisol en ontstekingsmarkers kunnen worden gemeten als indicatoren van burn-out en kunnen worden gebruikt om de effectiviteit van coachinginterventies te evalueren.


Kortom, burn out behandeling speelt een cruciale rol in het helpen van individuen omgaan met deze slopende aandoening en een gezonde balans te vinden in het moderne leven. Door middel van gepersonaliseerde begeleiding en ondersteuning kunnen mensen herstellen van een burn-out en weer opbloeien in hun professionele en persoonlijke leven.

Burn out behandeling: jouw pad naar een gezonder en gelukkiger leven
Stop met piekeren, start met leven: herken burn out symptomen

Het brein en burn-out

Recent onderzoek heeft aangetoond dat burn-out een meetbare impact heeft op het brein. Biomarkers geassocieerd met stress en ontsteking worden vaak aangetroffen bij mensen met burn-out, wat suggereert dat deze toestand niet alleen psychologisch, maar ook fysiologisch is. Burn-out coaching kan helpen bij het aanpakken van deze biochemische processen en het herstellen van de balans in het lichaam en de geest.


5 symptomen van een burn-out:


  • Chronische vermoeidheid: Ernstige en aanhoudende vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal.

  • Emotionele uitputting: Gevoel van leegte, cynisme en verlies van interesse in het werk.

  • Concentratieproblemen: Moeite met focussen, geheugenverlies en vergeetachtigheid.

  • Slaapproblemen: Moeilijkheden met in- of doorslapen, verstoorde slaapcyclus.

  • Prikkelbaarheid: Verhoogde gevoeligheid, emotionele uitbarstingen en woedeaanvallen.

De duur van een burn out behandeling

De duur van burn-out coaching kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en omstandigheden. Over het algemeen is het echter een proces dat tijd en toewijding vereist. Coachingssessies kunnen wekelijks of tweewekelijks plaatsvinden en kunnen enkele maanden tot een jaar duren, afhankelijk van de ernst van de burn-out en de voortgang van de cliënt.

Wees er vooral op tijd bij. Laat je helpen wanneer je merkt dat je meer in je hoofd zit dan in je lichaam en niet meer in staat bent om te stoppen met piekeren of die sterke innerlijke criticus stil te krijgen. Er zijn handenvol handvaten die jou kunnen helpen om terug stevig met je voeten in je eigen kracht te komen. Alleen jij kan hier iets an verandren en wel nu. Want dit moment het volgende moment, bepaald jouw toekomst en mogelijkheden. 


Waarom kiezen voor onze burn out behandeling?


  • Ervaren psychologen: Ons team bestaat uit gecertificeerde psychologen met ruime ervaring in burnoutbegeleiding.

  • Maatwerk coaching: We stemmen de coaching volledig af op jouw unieke situatie en behoeften.

  • Praktische aanpak: Je leert concrete tools en technieken die je direct in praktijk kunt brengen.

  • Vertrouwde omgeving: Wij creëren een veilige en respectvolle omgeving waar jij je verhaal kwijt kunt.

  • Duurzame resultaten: Ons doel is om jou te helpen weer grip te krijgen op jouw leven, de symptomen te herkennen en te voorkomen dat je opnieuw in een burn-out terechtkomt.


Investeer in jezelf en neem vandaag nog contact op voor een kennismakingsgesprek. Samen werken we aan een stressvrij en vitaal leven!


#burnout #symptomen #behandeling #kracht #motivatie

#howcanwehelp

bottom of page