Wat is psychotherapie?

Wat is psychotherapie?

Psychotherapie is een parapluterm voor verschillende soorten therapie. Het is een effectieve behandeling voor psychische klachten en problemen die je kan meemaken. Bij psychotherapie staan gesprekken tussen de cliënt en zorgverlener/psycholoog centraal.

Het doel is om anders naar je problemen te kijken zodat je er minder last van hebt, of om pijnlijke gevoelens te verwerken. Daarnaast kan je ook leren hoe je met moeilijke situaties kan omgaan en krijg je inzichten in de gespreksthema’s.

Mede dankzij het beroepsgeheim kan je erop vertrouwen dat er een veilige setting is waar je jouw verhaal kwijt kan. Je veilig voelen en vertrouwen hebben in jouw psycholoog zijn essentieel voor jouw proces.

Hoe kan een psychotherapeut jou helpen?

Wanneer je met bepaalde onprettige gevoelens zit zoals angsten, onzekerheden, depressieve gevoelens, kan therapie zeer nuttig voor je zijn. Bij Sentum worden je hulpvragen in kaart gebracht, krijg je tools aangereikt om mee vooruit te kunnen en werk je samen met je psycholoog/therapeut aan stabiliteit, veiligheid en vooruitzichten.

Faith is taking the first step, even when you can’t see the whole staircase

Martin Luther King Jr.

 

Welke soorten therapie bestaan er en welke kan je best kiezen?  

Er zijn verschillende soorten psychotherapie met elk een andere invalshoek. De ene therapievorm is gericht op de samenhang tussen gedachten, gevoelens en gedrag. De andere richt zich eerder op het accepteren van jouw problemen en hoe je toekomstgericht kan werken. Afhankelijk van jouw situatie wordt er bekeken wat het meest aangewezen is. Psychotherapie kan tot slot zowel individueel, met een partner, gezin of in groep gegeven worden.