Slaapproblemen : een onderschatte aandoening

Slaapproblemen : een onderschatte aandoening

Slaap is een belangrijk onderdeel van ons leven. Na een hele dag vol bezigheden, heeft ons lichaam tijd nodig om te recupereren om zo de volgende dag vol energie aan te kunnen.

De hoeveelheid slaap die elke persoon nodig heeft, kan voor iedereen anders zijn. Sommigen hebben nood aan minimum 8 uur slaap, andere zijn uitgerust na 6 uur. Het is zo dat hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. Kinderen en jongeren hebben het meeste nood aan veel slaap omdat ze nog volop in de ontwikkeling zitten.

Soms komt het weleens voor dat je minder goed slaapt of dat je doorheen de dag slaperig of moe bent. Dit komt bij iedereen wel voor. De klachten verdwijnen normaal wanneer je wat beter uitgerust bent.

Slaapproblemen kunnen verscheidene oorzaken hebben

Indien die klachten blijven aanhouden en je slaapt meer dan 3 keer per week slecht dan kan het zijn dat je minder goed gaat functioneren. Je kan slaapproblemen herkennen door een afwijkend slaappatroon. Dit wil zeggen dat je misschien moeilijk kan inslapen, doorslapen of vroeg wakker wordt. Dit heeft dan als gevolg dat je moe en prikkelbaar bent doorheen de dag. Concentreren is dan ook een lastige taak. Hierdoor kunnen jouw prestaties op school of werk verminderen.

Slaapproblemen kunnen verscheidene oorzaken hebben. Het kan ten eerste veroorzaakt worden door stress die je ervaart. Daarnaast kan het liggen aan een psychisch probleem zoals een depressie, angststoornis, … . Medicatie en/of verdovende of activerende middelen hebben een grote invloed op je slaap. Tot slot kan het ook veroorzaakt worden door een onderliggende aandoening. Het gaat hier dan over een lichamelijk probleem zoals slaapapneu (moeilijkheden met ademen tijdens de slaap), een snel werkende schildklier, … .

Whether you think you can or you can’t. You’re right?

Henry Ford
Een psycholoog kan je slaapvoorlichting en slaap-waakadviezen geven

Wanneer de oorzaak van je slaapproblemen te maken heeft met jouw psychisch welzijn dan kan een psycholoog je daarbij helpen. Wanneer de onderliggende oorzaak, bijvoorbeeld de angst, wordt aangepakt dan zal het slaapprobleem mee verdwijnen.

Een psycholoog kan je slaapvoorlichting en slaap-waakadviezen geven. Daarnaast kan met behulp van ontspanningstechnieken en cognitieve gedragstherapie het probleem verminderd worden.