BLOG -Burn-out

BLOG -Burn-out

Burn-out ook iets voor jou?

Burn-out is een Engelse term die vertaald kan worden als ‘opgebrand’. Het weerspiegelt goed het figuurlijk opgebrand zijn en de emotionele uitputting die aanwezig is. Een burn-out ontstaat na een langdurige overbelasting. Je gaat voor een lange periode over je grenzen en dit gaat gepaard met stress. Korte stressmomenten kunnen nuttig zijn en herstellen daarna vanzelf, maar wanneer de stress blijft aanhouden, is dit niet meer gezond voor je lichaam.

Het ontstaan van een burn-out 

Een burn-out ontstaat meestal als gevolg van een combinatie van stressfactoren. Zo kan er een hoge druk zijn op vlak van je werk. Dit vraagt dan te veel aanpassing van jou. Daarnaast kan het in je privéleven ook moeilijk gaan of je maakt een heftige gebeurtenis mee. Deze opstapeling van stressoren, maken dat je het gevoel hebt de controle te verliezen.

Kenmerken op een rijtje 

Er zijn 3 kenmerkende eigenschappen aan iemand met een burn-out. 1) Je ervaart veel spanning. Deze uit zich in vermoeidheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, piekeren, … . 2) Je hebt een gevoel van machteloosheid. Je verliest de grip op situatie. 3) Deze klachten staan je in de weg om jouw dagdagelijkse activiteiten uit te voeren. Alle taken vragen veel energie. Deze kenmerken moeten zich meer dan een 6 maanden voordoen.

Fases van een burn-out 

Een Burn-out heeft verschillende fases. Aan het begin voelt het als oververmoeid. Na een tijdje kunnen er lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, spierpijn, slecht slapen, veranderingen van eetlust en buik- en/of hoofdpijn ontstaan. Dag dagelijkse zaken zoals persoonlijke hygiene of naar de supermarkt gaan kunnen als een zeer zware taak aanvoelen.
Bij een burn-out is er ook vaak sprake van emotionele schommelingen. Je kan plots emotioneel worden of een korter lontje hebben. Een burn-out kan het gevolg zijn van werkdruk maar kan ook samenhangen met je persoonlijke omgeving.

En nu? 

Om sneller uit een burn-out te komen of om een volgend stadium te voorkomen , kan je een psycholoog/psychotherapeut inschakelen. Deze kan je helpen zoeken naar oplossingen. Bij de behandeling is er een tweedelige focus. Enerzijds wordt er gekeken naar hoe je met de spanning omgaat. Een goede manier van omgang kan de klachten al verminderen. Anderzijds wordt er gekeken naar welke problemen je ondervindt en hoe deze opgelost kunnen worden. Psychotherapie en mindfulness zijn effectieve behandelingen voor een burn-out.

Wij zijn er om jou te helpen!

Bij Sentum zijn we gespecialiseerd in zowel psychotherapie als in arbeidspsychologie.
Sentum heeft een gestructureerde, effectieve aanpak waarbij er ruimte is voor acceptatie en rust maar er ook vooruitzichten en tools worden aangereikt om veel sneller uit je burn-out te geraken.