BLOG -Angsten

BLOG -Angsten

Beheersen angsten ook een deel van jouw leven?
Wat is angst precies? 

Iedereen wordt weleens geconfronteerd met angsten. In feite is angst een onmisbare levensbeschermende reactie. Het geeft een signaal van gevaar zodat het lichaam zich kan voorbereiden op een vlucht, vecht of vries reactie. Het is pas wanneer deze angsten langdurig aanwezig zijn dat ze voor problemen zorgen.

De oorzaken 

De oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn. Sommige mensen hebben een erfelijke kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van een angststoornis. Maar ook bepaalde gebeurtenissen uit het verleden kunnen deze angsten opwekken. Daarnaast kan het een aangeleerde reactie van vroeger zijn die nu bepaald hoe je met de angstgevoelens omgaat.

Soorten angst 

Er zijn veel soorten angststoornissen. Wanneer je overal angst ervaart spreekt men meestal van een gegeneraliseerde angststoornis. Je ervaart dan constant angst en stress en bent bezorgt. Er bestaat ook een sociale fobie. Hierbij is de persoon angstig voor de reactie of kritiek van anderen en komt vooral voor in sociale situaties. Een specifieke fobie komt ook voor. Dan is de persoon angstig voor een bepaalde situatie of iets specifiek. Voorbeelden hiervan zijn spinnen, hoogtevrees, kleine gesloten ruimtes, … . Naast deze angststoornissen bestaan er nog vele vormen.

Angststoornissen behoren tot de meest voorkomende psychische stoornissen. Algemeen komt het bij 6% van bevolking (boven 15 jaar) voor. De stoornis ontstaat meestal tussen de 15 en 30 jaar. De klachten die tevoorschijn komen zijn: rusteloosheid, hartkloppingen, zweten, misselijkheid, hoofdpijn, spierspanning, … . Sommige mensen hebben ook paniekaanvallen. Hierdoor zullen ze situaties vaak vermijden en zich sociaal isoleren.

Hoe kunnen wij helpen?

Bij een psycholoog kan je terecht om jouw angstklachten te behandelen. Cognitieve gedragstherapie is heel effectief bij angststoornissen. Ook kan exposuretherapie helpend zijn. Hierbij wordt je stap voor stap met de ondersteuning van de psycholoog blootgesteld aan minder extreme vormen van jouw angst. Dit in combinatie met ontspanningsoefeningen. Op deze manier leer je dat het niet zo angstaanjagend is en zullen jouw klachten verminderen.