Een gezonde relatie met voedsel en een goed zelfbeeld is niet altijd gemakkelijk.
Vooral in de huidige digitale wereld waarmee we geconfronteerd worden. Op sociale media komen enkel de perfecte foto’s tevoorschijn waarin mensen hun slanke en fitte lichaam aan de wereld laten zien. Wanneer dit het enige is wat je continue ziet dan kan het een inbreuk doen op jouw zelfbeeld. Je vergelijkt jezelf met de anderen en wil ook dat schoonheidsideaal behalen.
Don’t judge what you don’t understand
Het gevolg hiervan is dat sommigen veel energie steken in het diëten, sporten, middelen die calorieën verbranden, … maar helaas kan dit voor problemen zorgen. Er zijn mensen die dit gebruiken om controle te krijgen over zichzelf. Of juist omgekeerd, overmatig gaan eten als vorm van coping (omgang) om te kunnen omgaan met hun problemen. Meestal schuilt er onder een eetstoornis een verstoord lichaamsbeeld en/of een laag zelfbeeld.
Er kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan
Als gevolg van een eetstoornis kunnen klachten als nierschade, botontkalking, problemen met de bloeddruk, spijsverteringsproblemen, enz. ontstaan. Ook psychische klachten komen vaak voor zoals een gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid, depressie of depressieve gedachten, eenzaamheid, angsten voor bijvoorbeeld controle verlies en slechte concentratie.
De meest bekende en meest voorkomende eetstoornissen zijn Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa. De behandeling van deze eetstoornissen kan in sommige gevallen een moeilijk proces worden. Er wordt vaak gewerkt met verschillende disciplines om dit probleem aan te pakken.
Een psycholoog kan helpen bij het achterhalen van de denkpatronen en gevoelens die de eetstoornis in stand houden. Er wordt met jou bekeken van waar jouw klachten komen, wat jouw triggers zijn en wat het doel is achter dit eetpatroon. Ook is het belangrijk om te werken aan een positiever zelfbeeld.